10 + egy =

4 × négy =

Egy őskáosz a ruhatárad? Emiatt nincs önbizalmad? Nem érzed jól magad azokban, amiket vásárolsz? Amit véletlenül eltalálsz, az hamar tönkremegy? Meg szoktak dícsérni, amiért jól nézel ki? Amiért olyan egyben vagy? Ha valami nem oké a ruhatáradban, az életedben, akkor az kívülről befele is hat rád. Tanuld meg hát irányítani! Pontos lépések a könnyedebb életért.

Írtam a támogató ruhatárról nemrég, a rendszerről, amitől újjászületsz. A cikksorozatom következő része, folytatása ennek, arról fog szólni, hogy a rendszerépítés lépéseit követve,  hogyan építsd újra a ruhatáradat, hogy mit jelent az alapruhatár, a tudatos építkezés, és hogyan tudod fejleszteni az alapokat. 

A korábbi cikket olvasva megtanultad, hogyan takarítsd ki a gardróbod a fölösleges és lehangoló daraboktól,  megfogalmaztad magadnak, hogy milyen az életstílusod, milyen életszakaszban vagy, milyen életterületeken tevékenykedsz, talán elmentél egy stílustanácsadóhoz vagy eljöttél a workshopjainkra és kiderítetted milyen színtípus vagy, milyen a testalkatod, és azt, hogy mi a stíluskaraktered. Szedd táblázatba ezeket, vagy használj mindmap-et (attól függően, hogy mennyire vagy kreatív beállítottságú), és vágjunk is bele.

A cél tehát újjáépíteni a ruhatárad, hogy minden darabjában királynőnek érezd magad, hogy reggel a kávéidődet ne kelljen a szekrény előtt töltened, hogy egyszer s mindenkorra legyen egy okos ruhatárad, ami támogat téged!

Miért jó ez neked és mindenki másnak?

 • mert teljes mértékben kiszolgál téged
 • könnyű használni, időt, pénzt és energiát spórol minden egyes nap
 • a te személyiségedet tükrözi, 100% önazonos
 • jól érzed magad benne, van önbizalmad és árad belőled a pozitív energia, amit a körülötted lévők is szeretni fognak
 • alkalomhoz illően bármit előkapsz belőle, abban jól érzed magad, mert tökéletesen illik a külsődhöz és a személyiségedhez
 • azt kommunikálja rólad, amit te szeretnél üzenni kifele
 • up-to-date, mert minőségi, időtálló és úgynevezett örök darabokkal van tele
 • és pont emiatt fenntartható: nem cseréled le hamar, mert szereted és jól érzed magad benne

Fontos tudnivalók:

Egy ilyen ruhatár felépítése az önismereti utadnak a része, folyamata. Nem lesz meg egy hétvége alatt, mert teljes szemléletváltást igényel. Nem ígérem, hogy könnyű lesz, és azt sem, hogy menni fog elsőre. De ha sikerül megérteni és elkezdeni, akkor a következő 6 hónapod – 3 éved (anyagi helyzetedtől függően) extrán izgalmas lesz. Nem fogod unni, az biztos. 

1. Stabil alap

Az első lépés tehát, hogy meglegyenek az alapruhadarabok. Egyszínű darabok, a színtípusod színeiből vagy a neutrális színek közül kb. 3 alapszín, , minták és extra szabásvonalak nélkül, úgynevezett basic ruhák.

Legfontosabb! Kezdd a fehérneműnél. Ez olyan, mint egy ház erős alapja. Olyannak kell lennie az érzésnek, mintha rajtad se lenne. Nem tudod, hogyan válazs ki a számodra megfelelő melltartót? Ebben a cikkben írtam róla nagyon részletesen, olyan tapasztalatokra alapozott infókat, amiről a legtöbb fehérnemű bolt eladóinak fogalma sincs. Szóval neked kell tudnod, mihez nyúlj!

 • legyen tehát 2-3 melltartód, nude, fehér, fekete. Ugyanezekben a színekben bugyi trikó, harisnya, zokni. TIPP  ha találtál jó minőségű zoknit, vegyél belőle sokat, ugyanabból, így mosásnál nem kell párosítgatni egymással őket.
 • póló és/vagy felső minden életterületedhez, lehetőleg egy világos és egy sötét színben, téli és nyári kivitelben
 • szoknya és nadrágkosztüm
 • alkatodnak megfelelő hosszúságú és fazonú szoknya
 • kis “fekete” ruha, ami inkább legyen sötétkék, vagy a színkártyádról, egy egészen sötét árnyalatú szín, mert a fekete csak a hófehérke típusúaknak áll jól
 • a tökéletes fehér ing (színtípusod szerinti)
 • a tökéletes farmer, és ha ezt megtaláltad, akkor ebből is vegyél többet
 • zakó vagy blézer, téli és nyári
 • kabát (téli, átmeneti)
 • kiegészítők, táskák, sálak, és ezek is max. ebből a 3-4 alapszínből, amit kiválasztottál
 • cipők, életterületeidnek megfelelően

FIGYELEM minden esetben számításba venni az életterületeket, amikben mozgunk. Fontos, hogy nem kell mindent egyszerre beszerezni, mint írtam ez egy folyamat lesz. Kezdhetsz azokkal a darabokkal, melyek évszaknak megfelelőek éppen. 

stiluskonzultacio1 1

2. Vásárolj tudatosan

Ha voltál színelemzésen, akkor szerencsés vagy, mert ott a kezedben a színkártyád, aminek egyáltalán nem szükséges minden egyes színét használnod, csak azt a, 3-6-8 árnyalatot, amelyet kiválasztasz. Ha nincs színkártyád, akkor az alapruhatárad színein kívül, válassz pluszba 3-5 színt, ami melegségében illik az alapszínekhez. Itt olvashatsz arról, hogy mit jelent, ha egy szín meleg vagy hideg.

Soha ne tévesz szem elől a táblázatodat vagy a mindmap-edet, amin az életterületeid és a stíluskarakteredet fogalmaztad meg. Nagyon fontos, hogy megkérdezd magadtól minden esetben, amikor vásárolsz, hogy ez a ruha méltó e hozzám? Illik e a személyiségemhez? Azt üzeni e, amit én akarok kommunikálni kifele?

Minden ruhadarab, amit vásárolsz a már meglévő darabjaidhoz passzoljon színben és stílusban a többihez. Minél több felsőt veszel, annál több öltözékvariációt tudsz majd összerakni a darabokból. Ezzel fog összeállni a kapszularuhatárad, melyben minden egyes darab variálható a többivel.

3. Építkezz tovább (ha szeretnél)

Ha nem vagy a minimál ruhatár híve, ha úgy érzed neked az alapruhatár kevés, stíluskarakteredben dominál a kreatív, az extravagáns, akkor érdemes tovább építkezned. Csapj le statement, azaz karakteresebb darabokat, legyen az ruha, kiegészítő vagy ékszer. 

TIPP hacsak nem vagy Iris Apfel, akkor az utcára érdemes úgy összeraknod a szettedet, hogy egy öltözéken belül 1 db statement darabnál ne legyen több. Tehát a basic darabokhoz tegyél hozzá egy erősebb, karakteresebb, akár drágább, mintásabb, extravagánsabb darabot.

A végeredmény pedig magért fog beszélni, nem fogod győzni bezsebelni a bókokat, és a dícséreteket. De a legfontosabb mégis az, hogy önazonosan és jól fogod érezni magad a bőrödben.

Soknak tűnik? Úgy érzed kell segítség? Nincs türelmed hozzá? 

Legyen UP-TO-DATE személyreszabott fenntartható kapszularuhatárad maximum két hónap alatt!

Terveztesd meg a Beango Stílusműhellyel okos ruhatáradat, melynek a külső és belső stílusjegyeid, és te személyesen vagy a múzsája!

Fantasztikus érzés. Élmény, egy rendkívüli életérzés, hogy bár nem vagyok híres, mégis egy ilyen különleges lehetőségként élem meg, hogy van egy saját kollekcióm. Oltári jó érzés. – Varga Mara, UP-TO-DATE GARDRÓB NYÁR

LÁTNI AKAROM MARA KOLLEKCIÓJÁT