három × 5 =

nyolc + húsz =

A ruhatár tartalma egy óriási halmaz ruha, felgyűlt készlet, mégsincs mit felvenni. Használhatatlan, kb. a 30%-át viseled, biztonsági játékosként rendszerint a feketéket és a szürkéket, vagy adott esetben a szivárvány összes színe fellelhető nálad. Sokféle minta és stílus keveredik a polcokon. Az impulzusvásárlások áldozata vagy. A többi ruhád túl kicsi (majd belefogyok, ugye), túl nagy, ajándékba kaptad anyukádtól. Íme a megoldás.

De mégis honnan tudhatnánk, hogy hogyan kell összerakni egy használható, jól működő, a felgyorsult életünkhöz illő ruhatárat, ami támogat minket? Nem tanítják az iskolában. 

Első körben határozd meg a célod az öltözködésed kapcsán. Tedd fel magadnak a kérdést: 

Hogyan lenne nekem a legkönnyebb? Milyen rendszert lehetne erre építeni?

A cél tehát az, hogy reggel ne kelljen azon agonizálni már megint, hogy mi a csudát vegyek fel. Ne menjen el azzal az idő, hogy, amikor amúgyis sietnék, a kutyának pisilni kell, a gyerek még nem evett, elkezdek válogatni a vállfákról. Könnyedségre törekszem, egyszerűségre, energiamegtakarításra. Hogy ezzel pénzt és időt spóroljak. Elegem van a felhalmozásból, stresszből, amit magamnak, és ezzel együtt a Földnek okozok. Magabiztosságra és önbizalomra van szükségem.

Lépések a saját rendszerem felépítésére

Tapasztalat, hogy a rendszerben való gondolkodás, fejleszt, előrevisz, rajta tart azon az úton, amit kitűztél magadnak célként. Kövesd a lépéseket, amivel kiépíteheted a saját személyes rendszeredet, a támogató ruhatár összeállításához.

1. Gardrób-nagytakarítás

Válogass ki minden olyan ruhát a szekrényedből, amit kinőttél, amit ajándékba kaptál, de nem hordod, ami lyukas, kopott, elnyúlt, túl régi, ósdi, sok éve átalakításra váró, emlékeket őrző. Sok helyen olvashatodk, hogy amit nem viseltél egy éve, azt is szelektáld ki, de azt gondolom, hogy ezzel még várj. Lehet, hogy csak annyi a probléma vele, hogy nem gondoltál rá a rendszered segítségével, nem volt mivel kombináld. 

 FONTOS  Legyél drasztikus. Ne kímélj semmit. Hidd el, nem fog hiányozni. Tapasztalat.

2. Ki vagyok én, milyen az életem? 

Középosztálybeli édesanya vagyok, kézműves szerelemvállalkozással? Vagy egy neves család tagja, aki rajong az impresszionista festészetért? Netán nagy utazó vagyok, imádom a természetet? 

Elmúltam 30, kezd fontos lenni a külsőm, az önismeretem, a tudatosság? Beléptem a változókorba, valami újra vágyom? Fiatal vagyok, aki nem szereti a korlátokat, csak élvezni akarom a szabadságom?

Milyen feladataim vannak nap-mint-nap, aminek szeretnék eleget tenni? Munkahelyre járok, kutyát sétáltatok, kijárok a gyerekkel a játszótérre? Hétvégeken utazok, wellnesszezni járok, étterembe, barátnős napot tartok?

3. Külső jellegzetességek (nyaktól lefele, és nyaktól felfele)

Mérd fel a TESTALKATOD, ha belefér, akkor profi segítséggel. Ne felejtsd el, nem tudsz jobb dologba fektetni, mint önmagadba! Biztos ismered az éterből az alma, körte, homokóra besorolást. Nos ez csak egy mankó, hiszen senkit nem lehet ennyire pontosan bekategorizálni, és ezt tapasztaljuk a testalkatelemzések során a Stílusműhelyben. Ami a gyümölcsös kosárnál sokkal, de sokkal fontosabb, hogy az arányaink hogyan viszonyulnak egymáshoz. Milyen széles a csípő, ehhez képest milyen széles a váll. Milyen hosszú a derekad, a kezed, a nyakad. Melyek azok a testrészek, melyeket optikailag az arányosság felé kell toljunk a különböző szabásvonalakkal, színekkel, mintákkal.

 RANDOM TIPP  Széles csípőt, a legszélesebb pontnál ne vágj el egy addig érő felsővel. Helyette a zakó, a felső érjen véget a legszélesebb pont fölött. Ha meghíztál kicsit, tűrd be a felsőt oldalt/elől a nadrágba. Amennyiben rövidek a lábaid, ne vágd el bokapántos szandállal, inkább viselj nude színű cipőt a szoknyához, vagy nadrág színével azonos cipőt, így máris nyújtottad optikailag a lábaidat. 

Talán nem is gondolnád, hogy a hajad és a szemed színének, valamint a bőröd árnyalatának egysége alapján meg tudjuk mondani neked, hogy mely színek állnak jól, emelnek, ezektől fiatalabbnak és üdébbnek hatsz. Tökéletes harmóniát tudsz teremteni vele a külső szemeknek, nem beszélve arról, hogy a te lelkednek milyen gyógyító mindez. Hiszem és tapasztalom, hogy ezek kívülről befele is tudnak hatni. Derítsd ki tehát, hogy az évszakelmélet alapján, te melyik színtípusba tartozol (semmi köze ahhoz, hogy melyik hónapban születtél), melyek azok a színek, melyek támogatják a megjelenésed. 

 TÉNY  A fekete szín szinte senkinek nem áll jól, ennek ellenére mi is és minden színtanácsadó kiemeli, hogy ha a te lelkednek az elegáns feketére van szüksége, akkor viseld. Egyébként tuti, hogy mindegyik színből találsz majd a palettádon, a lényeg inkább az, hogy milyen árnyalatban.

szin testalkat

4. Mi a stílusképem? Mit akarok kommunikálni a külsőmmel? 

A fentiek értelmében vajon melyek azok a stílusjegyek, melyek a legjobban illenek hozzám? 

Olvasd el a divatszemélyiségekről szóló cikkünket!

Gondolj itt arra, hogy ha nagyutazó vagy és imádod a természetet, akkor minden valószínűség szerint nagyon szereted a természetes alapanyagú ruhákat, a natúr földszíneket, a kényelem a legfőbb szempontod az öltözködésben. Ezek a természetes stíluskarakter jellemzői. Vagy ha kreatív szakmában dolgozol, mindent szeretsz, ami kicsit is különleges, szabásában, színében, mintájában, akkor a kreatív divatszemélyiség stílusjegyeit hordozod, érdemes mindig szem előtt tartanod ezt, amikor vásárolni akarsz magadnak. 

Ezt nevezzük mondjuk a te stílusreceptednek. Fontos, hogy soha nem egy tiszta divatszemélyiség vagy, hanem 2-3 stíluskarakter keveréke. Tehát ha kreatív divatszemélyiség vagy, de időnként, bizonyos helyekre, élethelyzetekre, szeretsz visszagofottabban öltözni, mondjuk egy klasszikusabb, Coco Chanel féle csíkos felsőbe és hozzá illő nadrágba, pl. egy vasárnapi családi ebédre, de ki nem hagynád azt az égőpiros statement fülbevalót , akkor te a kreatív és a klasszikus karakter stílusjegyeit hordozod. A kérdés mindig az, hogy mit akarsz kommnikálni a külsőddel, az öltözékeddel. A kreatív-klasszikus divatszemélyiség például azt, hogy egyedi vagyok, soha nem unatkoznál mellettem, nyitott vagyok és bátor, spontán, ambíciózus, más szemmel látom a világot. Tisztában és rendben vagyok önmagammal és a világgal, ismerem az értékeimet.

okos ruhatar

5. Ruhatár (újjá)születése

És akkor itt kezdődik majd a munka oroszlánrésze, amikor újjáépíted, felépíted az új, tudatos éned gardróbját. Az anyagi helyzetedtől, vérmérsékletedtől függően hat hónapot-három évet adj magadnak ehhez, de tarthat életed végéig is ez, akár az önismereted, önmagad fejlesztése, újra és újra-felfedezése. Hiszen gondolj csak bele, amint átlépsz egy másik életszakaszba, más életterületeken kell végezned a napi teendőidet, vagy ha történik valami nagy változás az életedbe, elhagynak, elveszted egy szerettedet, lecsap egy világjárvány, gyereked születik stb., elkezd veled együtt változni a stílusod. 

 FONTOS  Hagyj időt magadnak és élvezd. Játssz, kísérletezz. Fedezz fel. Csapj le a minőségi szerelemdarabokra, de csakis azokra, melyekben 100%-ig önazonosnak éreznéd magad.

ALAPRUHATÁR állíts össze semleges színekből egy alapot, basic alapdarabokból. Semleges, neutrális színek: sötétkék, színtípusodnak megfelelő szürke, fehér, drapp, tél típusoknak fekete. Basic alapdarabok: farmer, ing, szoknya, póló, trikó, zakó, kabát.

VÁSÁRLÁS Szettekben gondolkodj, fejmben mindig társítsd, amit meg szeretnél venni, azokhoz, ami otthon van, színben és fazonban egyaránt.

ÉPÍTKEZÉS Erre az alapra építs, stíluskarakterednek megfelelő további statement (karakteresebb) ruhadarabokat.

+1 szempont az okos ruhatárhoz

…és a fenntarthatósághoz, már ha fontos az, hogy egy élhető környezetben öregedj meg, vagy, hogy a gyerekednek olyan körülményei legyenek, amilyet elképzelsz neki. Gondolkodj el azon, hogy divatos vagy inkább stíŁusos akarsz lenni?

Mivel mostmár teljesen egyértelmű, hogy a divat világában már nem előny a környezettudatosság, hanem elvárás, a jövő elkezdődött. Vásárolj kevesebbet a fast fashion márkáktól, a nagy gyártóktól, támogasd inkább a helyit! Kérdőjelezd meg azt, hogy amit viselsz, azt ki készítette.

Kapcsolódj a sok szívhez és kézhez, a ruháid mögött!” 

ruhatervezes

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezeket is!