tizennégy + tizenhét =

19 + tizenhat =

Lassan már olcsóbban jutunk ruhához, mint ételhez, ami bizonyos területeken visszafordíthatatlan problémákat okoz. De mi a megoldás, és ennek kapcsán, hogyan alakíthatsz ki csináld magad ruhatárat?
 
Az életvitelünkkel párhuzamosan a ruhatárunkat is lelassíthatjuk és mikor lenne a legalkalmasabb, ha nem a mostani vírushelyzetben? A jó a rosszban, hogy a pandémia miatt a gazdaság, a divatipar és az életünk is kiszakadt a fejvesztett tempóból. Számomra (és tapasztalatom szerint másoknak is) ez egy újabb jel volt arra, hogy ha most nem lassítunk, akkor sosem fogunk tudni.
 
Mérlegelnünk kell, hogy azért, hogy egy kiadós vásárlás után szebbnek, trendibbnek, boldogabbnak és többnek érezzük magunkat biztosan megéri feláldozni a bolygónkat? Hiszen az olcsó divatot, a természet és a munkaerő fizeti meg helyettünk.
Véleményem szerint nem ér ennyit a dolog, és ha te is így látod, akkor figyelj.
 
A fast fashion piacán a mennyiség kap helyet a minőség előtt, a sokat olcsón elvén alapszik. Ezzel szemben jelent meg a slow fashion koncepció, amely azon alapul, hogy vásárlási szokásaink megváltoztatásával felelősséget vállalunk a környezetünkért. Ha te is a minőség a mennyiség felett, és a tudatos vásárlás elvét választod, nemcsak egy környezettudatos kezdeményezés tagja leszel, hanem pénzt is képes leszel megtakarítani (és ez nem csak a ruházati cikkeknél működik így).

Kerülj körforgásba!

A slow fashion márkák minőségi alapanyagokkal dolgoznak, lehetőségek szerint hazai gyártók alapanyagaiból, nem követik a fast fashion hetente változó kínálatdömpingjét, törekednek kerülni a túltermelést és arra, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a gyártás során.
Divattervezőként én is fontosnak találom ezt a felfogást a munkámban, így, ahol csak lehetséges, próbálok minél környezettudatosabb lenni, beleértve a mindennapi életemet is.
 
Sokan azt hiszik, hogy a slow fashion egy lemondás, de ez nem így van. Ez állásfoglalás a jövővel szemben, ráadásul önismeret szükséges hozzá. Apró lépésekben haladva könnyedén átállhatunk és ezzel rengeteget tehetünk a környezetért. Megtanulhatjuk eldönteni, mire van valóban szükségünk és mire nincs, tudatosabbá válhatunk és megtanít minket arra, hogy a dolgokat először próbáljuk megjavítani, ahelyett, hogy egyből kidobnánk. Ez a szemlélet értéket ad a ruháknak és annak, ami mögötte van.
 
Lehet, hogy te is szívesen kialakítanál egy zöld ruhatárat, de nem tudod megfizetni a hazai slow fashion márkák termékeit. Ezzel jelenleg én is így állok, friss diplomásként, de rájöttem, hogy ezen kívül vannak más megoldások is, amikkel szintén segíthetünk a jelenlegi divat-problémán. Bárkinek azonnal használható, a lényeg, hogy ismerd magad eléggé, tudd, hogy milyen életszakaszban vagy, mire van szükséged, mi az, ami támogatja és könnyíti a mindennapjaidat.

Lépések

Én a következő lépéseken mentem keresztül, mióta elkezdtem foglalkozni a környezettudatos divat és a környezettudatos élet témájával:
– mivel a suliban megismerkedtem a minőségi ruhagyártással, így nekem is kizárólagosan erre szűkült az igényem, így elkezdtem jóval megfontoltabban vásárolni. Kevesebb, de drágább ruha… ezzel nagyjából ugyanott vagy, mint amikor halomra vásároltad a fast fashion gyenge minőségű darabjait
– a sajátos stílusom kialakulása folyamán érdeklődővé váltam az egyedi ruhák iránt, így elkezdtem használtruha üzletekben vásárolni
– az alternatív öltözködés igénye tovább nőtt bennem, így elkezdtem felújítani, megjavítani a régi ruhákat
– az iskola végével meglett a szakmai tudásom (és a szabadidőm) a saját ruhák gyártásához, így, ha új dologra van szükségem és képességeim megengedik, inkább megcsinálom, mint megveszem.
 
Tehát, ha van benned némi elkötelezettség, határozottság és kitartás, simán kivitelezhető egy egyedi, változatos, de környezetkímélőbb ruhatár.

Tanulj meg varrni

Ehhez tökéletes első lépésként szolgálhat az, ha megtanulsz varrni, hiszen:
– megtanít arra, hogyan javítsd meg ruháidat saját kezűleg
-megalkothatod az ideális ruhadarabokat, ha nem tudsz azonosulni a boltokban található termékekkel
– jó opció a csináld magad ruhatár, ha nem tudod megengedni magadnak a slow fashion márkák termékeit
– a környezettudatosság mellet kreatív divatszemélyiséged is kibontakoztathatod
– szabadjára engedheted a fantáziád és kipróbálhatod magad valami újban
 
varroalapozo
 
Ha tetszett a cikk, olvasd el ezt is: