4 × három =

húsz + 7 =

Megvetted, mert cuki pöttyös, de valamiért nem hordod. Ajándékba kaptad, de nem a te stílusod. Megváltozott az életed, már más dolgok tetszenek. Ismerős? De mi legyen ezekkel a ruhákkal, ha szeretnél fenntartható módon megválni tőlük? Swap -olj!

A stílustanácsadások, ruhatártervezések és a Stílusműhely élő beszélgetések alkalmával felmerült az a probléma, hogy miután egyre jobban megismerjük önmagunkat, a belső és a külső stílusjegyeinket, képesek vagyunk megválni azoktól a ruháinktól, melyek már nem tükrözik egyéniségünket. Na de hogyan tegyük ezt, olyan módszerekkel, melyek támogatják a fenntarthatóságot, abban a világban, ahol napi szinten futunk bele a környezettszennyezés, a ruhaipari etikátlanság legcifrább példáival. 

Lásd: 900 napra elegendő ivóvíz mennyiséget használunk 1 db pamut póló előaállításához. 10 000 liter édes vízre van szükség 1 db farmernadrág gyártásához – Mengyán Eszter, TedX Békéscsaba , vagy olvastunk olyanról, hogy egyik gyárban bántalmaztak egy varrónőt, amiért nem teljesítette a normát, nem beszélve a mostoha körülményekről és bérekről, amiért ezek az emberek kénytelenek dolgozni. De olyan szélsőségről is hallottunk már, hogy bizonyos márkák az imidzsük megtartása érdekében a készleten lévő ruhákat inkább elégette, minthogy körforgásban tartsa. 

Az is nagyban befolyásolt minket az ötleteléseben, hogy a vírushelyzet mégjobban igényt teremtett a lelassulásra, a gondolkodásra, a változtatásra. Hogy biztonságosabb, nyugodtabb, stresszmentesebb körülményeket hozzunk létre. 

Aktuális táma tehát a tudatosság, a leegyszerűsítés, emiatt született meg az úgynevezett SWAP party, melynek elnevezése San Franciscoból származik 1994-ből. Jelentése csere: azon ruháink elcserélése egy másikra, melyeket nem használunk. 

Nemrég zajlott le a Beango Stílusműhelyben Baján az első ruhacsere buli, ahol 15 nő hozta el néhány ruhadarbját, kiegészítőjét, melyekért választhattak másikat.  Mindezt összekötve egy laza, limonádézós beszélgetéssel, ami erősítette kis közösségünket.

A zárt csoporthoz itt tudsz csatlakozni!

Okos ruhatár és slow fashion

Akarva akaratlanul is végigkövette életemet a környezettudatosság, már akkor is, amikor nem volt trendtéma ezzel komolyabban foglalkozni. Szereleprojektünk következő állomásaként tehát meghívtuk Magyarország fenntartható divat forradalmárát, Mengyán Eszter újságírót, stílustanácsadót és TedX előadót, hogy beszéljen nekünk az okos ruhatár és a slow fashion fogalmáról.

A korlátozások miatt már kevesebbet járunk a régi szokásaink szerint shoppingolni, inkább rendelünk, talán nem utazunk annyit, mint azelőtt, helyette igénybe veszünk online szolgáltatásokat.
Ha eddig túl gyorsan éltünk, akkor ez újraértelmeződik.

– Milyen lesz a jövő shoppingja? Hogyan változnak öltözködési szokásaink? Mennyire fogunk tudni integrálódni, és tudatos, fenntartható döntéseket hozni?
– Mit jelent a smart wardrobe?
– Hogyan építsünk okos ruhatárat, mely hosszú távon szolgál minket?
– Divat vagy stílus?
– Pláza, butik, turi vagy varrónő?
– Színelemzés és stílustanácsadás ereje a tudatos öltözködés jegyében.

Ezeket a témákat boncolgatta nekünk Mengyán Eszter az előadásán, aminek részleteiről itt olvashatsz!

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezeket is: