18 − három =

egy + négy =

Tényleg tartani kell egy online társkereső felületen a nyilvános beégéstől? Szedjük szét kicsit az online társkereső felületeket használók félelmeit a kisvárosokban. Miről szól ez valójában?

Mielőtt bármit írnék a témáról, leszögezem, hogy egy társkereső oldal sem kért fel arra, hogy írjak róluk, mint jelenségről. Ez a cikk pusztán egy beszélgetés miatt született meg, amiket bajai nőkkel folytattam.

Több egyedülálló ismerősöm (a kor itt nem releváns) panaszkodott már nekem arról, hogy mennyire nehéz normális párt találni. És nyilván, előbb- utóbb ennél a témánál mindig belefutunk a 21. század nagy találmányába, az online társkeresésbe.

A legtöbb embernek még mindig rossz érzése lesz ettől a lehetőségtől. Talán, mert még él bennünk a romantika iránti vágy. A véletlen találkozás izgalma, vagy a lopott tekintetek hangulata. És valljuk be, a bátorság is, ami egy-egy ilyen helyzetben szükséges. Hiszen nem bújhatunk egy baromi jól sikerült fotó és bemutatkozás mögé, ahol maximum nem jelöl vissza a másik. Nincs igazi rizikó. Gondolnánk elsőre! Azonban minél kisebb a város, annál nagyobb az esély, hogy valakinek az ismerőse az online kiszemelted.

Talán ezért is, minden beszélgetésnél elhangzanak a következő szavak:

  • ciki lenne,
  • beégnék,
  • kellemetlenül érezném magam,
  • inkább meg sem próbálom,
  • mit fognak szólni.

Nézzük ezt a dolgot kicsit másképp.

Pontosan ugyanez történne 1980-ban is, egy kávézóban. És itt visszatérek a bátorságra. Mindig rizikós az, ha felvállaljuk az arcunkat. Mindig rizikós, ha reagálunk valakire. Mindig lesz, aki kibeszéli a másikat a háta mögött. Igen, minél kisebb a város, annál nagyobb erre az esély, hiszen annál jobban összeérnek majd a szálak.

Ilyen szempontból tényleg könnyebb és rizikó mentesebb a nagyváros. Ám, mivel nagyobb a „kínálat”, így nagyobb a lehetőség a hazugságra is, hiszen nincs lehetőség informálódni ismerősöktől.

Akárhogy is van, párt találni soha nem volt kockázat mentes és könnyű. Még az iskolapadban is féltünk, sőt ott is volt mindig valaki, aki kibeszélt minket a hátunk mögött. A felnőtt világ is így működik.

Azonban az online társkereséssel fel kell vállalni azt a tényt, hogy vágysz valakire, aki melletted van, aki megért. És MINDEZT NYILVÁNOSAN! Én azt gondolom, hogy a legbelső félelem inkább innen fakad. Nem attól félnek igazán a férfiak és a nők, hogy mit fog szólni a másik. Inkább attól, hogy nyilvánosan fel kell vállalnia azt, hogy egyedül van és nem jó neki így. Ergo, kiteszi a nagyvilág elé az egyik leggyengébb pontját!

A munkám során minden ügyfelemmel a jól kitűzött cél az előrehaladás egyik alappillére.

Így egy kisvárosban a cél elérése érdekében sajnos tényleg számolni kell azzal, hogy olyan is tudomást szerez a célodról, akinek nem kéne. Benne van a pakliban az is, hogy a szájára vesznek többen is. Azonban ha sikerül párt találni, a pletyka idővel el fog múlni. A folyamat vége a cél, és ebben az esetben is, ahogy minden célnál, útközben lehetnek kellemetlen, nem várt események.

Fontos tudni, hogy A KIFOGÁS MINDIG EGY ESZKÖZ ahhoz, hogy benne tudd tartani magad valamiben. Ha pl. az a hitrendszered, hogy túl magas vagy nő létedre és ezért nem találsz párt, akkor tudnod kell, hogy ez a nézőpontod csak egy eszköz. Valójában az egyedüllét az, ami számodra ismert. Valójában nem tudsz kapcsolódni a másikhoz. Azonban ezt szakember nélkül nem fogod tudni belátni és megérteni sem. Így a magasságot választod ésszerű magyarázatnak. Ugyanez a helyzet a kilókkal, az értelmi vagy érzelmi intelligenciáddal. Minden kifogás egy nézőpont és minden nézőpont csak a te nézőpontod a világodhoz!

Ha ezt megértetted, akkor kérdezd meg magadtól:

  1. Mi a jó nekem abban, ha nem adom meg magamnak a lehetőséget arra, hogy párom legyen?
  2. Miben tud benne tartani? (És itt nem azt kell megnézned, hogy valóban mi a jó neked ebben! Azt vizsgáld meg, hogy mi az az állapot, amiben ennek köszönhetően benne maradsz.

Térjünk vissza a cikk elejére, az online társeresésre! A fenti két kérdés után tedd fel magadnak újra a kérdést. Miért nem vágok bele az online társkeresésbe?

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezeket is: