15 − tizenöt =

1 × 5 =

Sujtás technikával készült ékszercsodák, merész vágyak a formák és színek terén. Ismerd meg Zsuzsát, a Suzy Palhazy Soutache megálmodóját.

995baece-72a0-4af1-b4da-0d2e7d12d422Pálházy-Nagy Zsu­­­­zsa vagyok, a Suzy Palhazy Soutache megálmodója. Szerettem és szeretem a kreatív tevékenységeket,  de kerestem az ÉN utat, ahol szabadjára engedhettem a legmerészebb vágyaimat a formák és színek terén. Természetesen erre szinte minden kézműves ágban van lehetőség, de tudtam hogy meg fogom találni a nagybetűs technikát. 2 kisgyermek után – ami sokszor már magában is idő a versenyfutással, öröm volt egy-egy este amikor sikerült leülni horgolni, varrni vagy csak inspirálódni. Egy ilyen kandalló fűtötte hideg téli estén találkoztam szembe a sujtás technikával.

Ismertem a sujtást mint díszítést, évekkel korábban a menysszonyi ruhámat is a hagyományőrzés szándékával varrattam zsinórral, és büszkén viseltem pártát a fejemen ahogy őseink is tették. Akkor még nem is gondoltam hogy ezek a vékony, finom zsinórok és a különlegesebbnél különlegesebb kövek kompozíciója ennyire a bűvöletbe tud majd egyszer ejteni.

A nagybetűs technika

Nem sokkal később, egy hideg téli estén forrócsokit szűrcsölgetve megláttam az első képeket a sujtás ékszerekről. ‘Ó ezt kipróbálom!’. Első munkámat – melyet ma is féltve őrzök – gyönyörű csillogó kékszemű kislányomnak készítettem. Persze ekkor még fogalmam sem volt hogyan lesz olyan precíz, szinte követhetetlen és tökéletes egy-egy darab. Mostani szemmel nézve, ez a kicsiny hajpánt inkább egy gyermeki kéz alkotása – de hát akkor ott én is az voltam, tudás és tapasztalás hiányában. Bújtam az oldalakat, kerestem a lehetetlent – hogyan tudom én is megalkotni amit a lelkemben már láttam, most nem adhattam fel. Rengeteg próbálkozás után, sok méter zsinór, számos kristály és több gramm gyönggyel később, ma már büszkén mutatom alkotásaimat, és tudom, megtaláltam a nagybetűs technnikát, nekem őt szánta a sors.

Mi inspirál? – Minden, de amit a legjobban szeretek – az emberek. Minden darabot személyre szabottan tervezek, archoz, színekhez – lélekhez.palhazy-1-horzpalhazy-2

Keresd Zsuzsa ékszereit itt: KATT

Tetszett a cikk? Olvasd el ezeket is: