egy × egy =

tizenöt + négy =

Az előző részekben elmeséltem a dolgozó nő történetét a kezdetektől a század végéig. Minimális betekintést nyerhettetek egy nő hétköznapjaiba és abba, hogy milyen elvárásokat tűztek ki maguknak, vagy éppen a társadalom mit tűzött ki nekik. Ezek mind apró lépések voltak, melyek megalapozták a mai nőről alkotott képet. Lássuk hát, milyenek vagyunk mi ma, mint dolgozó nők.

no

A 21. századi nő

A 21. századi nőt erősen megalapozták a 80-as évek változásai, de még további változások is történtek, mire elérünk a mai nő képéhez. A mai nők szinte bármilyen foglalkozást tekintve szembe jönnek velünk. Megjelennek a fizikai munkában, de az irodai, és művész világban is egyre több a női arc. Ma már az sem számít meghökkentőnek, ha egy családban a nő, aki a legtöbbet keresi és az sem megbotránkoztató, hogy egy anya egyedül tud olyan életszínvonalat biztosítani a gyerekeinek, amiről régebben még álmodni sem mertek az asszonyok. Véleményem szerint ez egy csodás folyamat, amiért nagyon sokat tettek bizonyos nők, a történelem során.

A társadalom, háztartásbelinek nevezi azt a nőt, akinek a feladata a háztartás vezetése és a gyermeknevelés. Ez a fogalom főként akkor járta be mindennapjainkat, mikor még csak a férfiak dolgoztak, mint kenyérkereső és a nők maradtak otthon a fent említett teendőket végezve. Nagyon sokan viszont nem tarják a háztartásbeliséget munkának. Nem gondolnak bele, hogy a ház körüli munkák és a gyermekek felnevelése mekkora odafigyelést, energiát, kitartást és áldozatot hoz magával. A történelem során, ahogyan a nők egyre többet dolgoztak, úgy maradt rajtuk a házimunkák elvégzése is. Így egy mai dolgozó nőn továbbra is sokkal több a teher, mint egy férfin. Amellett, hogy a nők ugyanúgy dolgoznak egyenlően, mint a férfiak, sok helyen a háztartási munkálatok és a gyermeknevelés nem oszlanak meg. Természetesen ez alól mindig is lesznek kivételek.

Úgy vélem a mai nőknek az a feladatuk, hogy úgy folytassák azt a vonalat, amit nő társaink elkezdtek, hogy az egyenlő viszonyokat nemcsak az irodában, hanem otthon a négy fal között is megteremtsék. Szerencsére egyre több férfi nyitott egy új szemlélet befogadására, és ahogy annak idején, ez sem fog villámcsapásként érni senkit. Én hiszek a változásban. Ezzel zárnám én a sorozatot. Remélem bennetek is elindít valamit, vagy éppen hozzátesz egy gondolatot a mindennapjaitokhoz.

Ha ez így van, gyere el hiteles énkép fejlesztésével, önbizalom, és önismeret kialakításával kapcsolatos workshopjainkra, melyeket itt találsz: 

WORKSHOPOKÉRT KATT IDE

Sorozatunk előző részeit itt olvashatod:

Női szerepeink a munkában és a családban

Power suit – a független nők viselete