tíz − hét =

öt × három =

Nő, férfi, munka, szerepek. Hogyan alakult ki és mi vezetett ahhoz, hogy ma egyenjogúként kezelje egymást a két nem, egy munkahelyen belül? Mi a független nő szimbólikus viselete?

Az előző részben megfigyelhettétek, hogyan alakult ki a dolgozó nő fogalma, és hogy mik voltak ennek fő okai és kezdeti lépései. A múltban való kalandozást most is folytatjuk, amiben az akkori nők munkával kapcsolatos újabb apró lépéseit kísérhetjük figyelemmel, amit főként a társadalmi és politikai változásoknak, és persze az erős nőknek köszönhetünk.

Az 1960-as évek

A ’60-as években továbbra is megmaradt az a beidegződés, hogy a családfenntartó szerep a férfié és a női bért csak jövedelemkiegészítőként tartották számon. Ebből kifolyólag például az Angliában dolgozó irodista nők ugyanazért a munkáért csak 60-70 százalékát kapták meg a férfiak bérezéséhez képest és ezt mindenki természetesnek tartotta. Ez alól csak a volt szocialista országok voltak kivétel, ahol a bérek egyenlőségét törvénybe foglalták, de itt a nőnek kötelezően kellett dolgozniuk. Munkavállalásuknak köszönhetően nőtt a nők társadalomban elismert szerepe.

Az 1970-es, 1990-es évek

A mai dolgozó nőhöz vezető úton ez az időszak az, ami a legnagyobb áttörést jelentette. A feminista mozgalmaknak és a politikai változásoknak köszönhetően a nők kevésbé hátrányos helyzettel indulhattak az élet bármely szakaszán. Közkedvelt női munka volt az irodai munka, titkárnő, asszisztens állás is amely megfelelő öltözetet kívánt. Nagyon érdekes, hogy ennek a divatban is nyoma maradt. Ekkor jelent meg a női viseletben a power suit kifejezés is, ami a nagy válltöméses női zakókat jelenti. Mivel a business életben már nem csak férfiak vettek rész, hanem nők is, így megjelent a független nő fogalma, mind fizikailag, mind anyagilag. Ez a trendben egy indirekt lépés volt, de a tömött vállak a maszkulin jellegre utalnak, ezzel kifejezve, hogy nincs már külön férfi és külön női szakma.

Ezzel nemcsak a XX. századi dolgozó nő történetét, hanem a mai részt is zárom. A következő epizód a mai nőkről és társadalomban betöltött szerepükről szól. Előkerül férfi és nő viszony, mind az irodában, mind a háztartásban és cikksorozatom fő célját is kifejtem nektek.

Olvasd el sorozatunk többi részét:

NŐI SZEREPEINK A MUNKÁBAN ÉS A CSALÁDBAN

Önbizalmam fejlesztése a 21. századi női szerepekben