nyolc + 11 =

tizennégy − 14 =

Fenntartható, zero waste, környezettudatos vagy öko, a lényeg, hogy a mozgalmak elindítanak bennünk valamit, tudatos gondolkodásra és változásokra sarkallnak. Úgy hiszem, Bajának ez egy fontos mérföldkő. Hogyan kezdjük el?

Augusztus 5-én nyitott meg az első csomagolásmentes bolt Baján a piac mellett, a volt lottózó helyén, az Éléskamrám!

okobolt 3Kovács Edit és Szabó Szilvi mertek nagyot álmodni és Földünk megóvása érdekében, úgy árulnak kis városunkban élelmiszert, ahogy senki más.

Ami ebben a boltban létrejött, az a természet és az ember szimbiózisa!

Az ötlet tavasszal vert szöget a fejükben, mikor Edit egy 30 napos kihívás alkalmával rájött arra, hogy ki szeretné terjeszteni a Földünket óvó életformáját másokra is.  A bevásárlásokat műanyag szatyrok nélkül, a mosást mosószódával oldja meg, sőt az arctisztításra is varrott korongokat használ.

Az árukészletet több városból szerzik be. Edit és Szilvi arra is odafigyel, hogy a beszállítóktól kapott áruk is újrahasznosítható csomagolásban érkezzenek.

A termékpaletta folyamatosan bővítve lesz, hiszen például vegyi áru (mosószóda, mosószappan, szódabikarbóna, citromsav, fogkrém) textil áru, tejtermékek, borotva, fafogkefe is kapható lesz a boltban.

Sőt, az Évca naturaltól már most is találhatók szappanok és olajok. A házi készítésű csodák természetesen vagy papírba, vagy üvegbe vannak zárva, Kelemen Szilvitől pedig a nagymamánk konyhájának ízvilágát idéző házi lekvárok érkeznek. Mellettük természetesen szívesen működnek együtt a jövőben más olyan környékbeli lakosokkal is, akik biztosítani tudják számukra a még szélesebb körű termékkínálatot.

Lehetőség van még a boltban arra is, hogy az otthon fölöslegessé vált befőttesüveget (kimosva) bárki bevigye. Ezzel a lehetőséggel biztosítani szeretnék azoknak a betévedő érdeklődőknek is az eredményes vásárlást, akik nem felkészülten érkeznek. Sőt, ők nem csak a behozott befőttes üvegekben, hanem a boltban található papírzacskókban, üvegtárolókban és öko-zsákokban is vásárolhatnak a termékekből. Ha a cukrot, a lisztet, a rizst, az olajokat vagy bármilyen fűszert üvegedényben tartunk otthon, akkor egyszerűen bevisszük a jól bevált tárolónkat és egyszerűen utántölthetjük bent.

Edit és Szilvi üzenete és mottója:

Ha kicsit is teszel, akkor is teszel!

okobolt 8 okobolt 6 okobolt 5 okobolt 2

Azzal, hogy megnyitották nekünk az Éléskamrámat, elindult valami. Működése magunk és a gyermekeink miatt is fontos. Talán 10 év múlva már nem számít különlegesnek egy csomagolásmentes bolt megnyitása, hiszen a Föld védelme addigra mindenkinek természetes lesz. Edit és Szilvi ennek a fontosságát érezte meg, és tette meg Baján, elsőként ezt a mérföldkőnek számító lépést. 

Olvass többet a fenntartható életmódról itt!