2 × 3 =

négy × három =

Amikor elmondom, hogy grafoterapeutaként dolgozom, két féle reakciót kapok.

  1. (Ők nem tudják mi ez, de nem mernek rákérdezni.)
  2. Micsoda?

Most a második reakcióra szeretnék kicsit reflektálni, és elmondom miből is áll össze a munkám.

A grafoterápia szó jelentése azt a folyamatot takarja, amikor egy grafológus iránymutatásával tudatosan változásokat iktatsz be az írásképedbe. Értem ez alatt azt, hogy például gyakorolnod kell kisebb sortávolsággal írni, vagy egy betűt máshogy megformálni, esetleg a betűid dőlésszögének változtatása a cél, és ezt kell gyakorolnod otthon. Ennek a technikának a gyökere oda vezethető vissza, miszerint nem csak mi hatunk az írásunkra, hanem az írásunk megváltoztatásával a nyomhagyásunk is hat a személyiségünk szerkezetére. Ennek oka, hogy az írásnak nincs központja az agyunkban. Az egész szürkeállományunkkal írunk, így ez a technika mindenhova elér. Az eltárolt emlékekhez, vagy a személyiségjegyekhez, egyszóval bárhová.

Miután azonban nem „csak” grafológusként, hanem life coachként is dolgozom, így a grafoterápia többlet értelmet hozott a munkámba. Igaz, egy coaching folyamatnak kevés köze van egy klasszikus értelemben vett terápiához, sőt…!

Azonban a grafológiai elemzéssel, ahol a múltadba nyúlok vissza, az ott elhangzott mondatokhoz, a szülők személyiségéig, így kicsit mégiscsak terápiás folyamat az, amit csinálok.

A folyamat

Először szétszedem a személyiségedet, hogy megértsd magad. Elmagyarázom, hogy milyen esemény milyen következménnyel volt a személyiségedre. Beszélek arról, hogy mi mivel és hogyan függ össze. Ezzel az elemzéssel megismered magad, és én is téged. Látom, hogy mi a motivációs bázisod. Látom, hogy milyen típusú kérdésekre tudsz könnyen válaszolni. (Pl.: Fejezd be ezt a mondatot: Az új munkahelyemen,… Ez a típusú feladat, nem megy mindenkinek. )

Mivel látom az elakadásokat, ismerem a logikádat, már nem a nulláról indul a coaching folyamat. Így tudok gyors eredményt elérni az ügyfeleimnél.

Ez a grafoterápia lényege.

Meg sem kell szólalnod, nem kell elemezned magad ahhoz, hogy elinduljunk a cél felé. Mindent látok belőled, azt is, ami még neked sem ismert. Ugye milyen jól hangzik?

5 TIPP, AMIT MÁR MOST EL TUDSZ KEZDENI HASZNÁLNI