9 − 8 =

15 + tizenhét =

Nincs idő semmire? Nincs időd vásárolni, pihenni? Még a munkádra sincs elég időd? Mi köze van az idődnek, a stílusodhoz és hozzád? És mi a kapszulagardrób?

Utazzunk kicsit a múltba, és nézzük meg a társadalom aktuális problémáit kicsit más szemmel.

Nézzük a reneszánsz kort. Akkor nem az idő, hanem az étel volt a hiánycikk. A festmények mind teltebb nőket ábrázolnak, hiszen a túlsúly akkor a gazdagságot szimbolizálta.  Minden, ami a jóllakottságot jelképezte, az kincs volt és vonzó.

Aztán jött a modern kor, és hozta magával a jólétet is.  A II. világháború után volt pénz, egyre több mindent tudtak az emberek megvenni és megenni. A divat a vékonyságra kezdett építeni, hiszen egyre több volt az elhízott ember. A szép a karcsú, sőt egy időben az extra vékony test volt a divat világában.

No és mi a helyzet ma?

Ma az idő a hiánycikk. Ha felteszed magadnak a kérdést, hogy miből van a legkevesebb, szinte biztos, hogy az idő benne van az első három gondolatodban. Gondolj bele! Mivel lehet a leginkább megfogni a ma emberét? A gyors és hatékony szavakkal. Ha valaki gyors és hosszan tartó eredményt ígér, az szinte biztos, hogy előnnyel indul azokkal szemben, akik azt mondják neked: Figyelj ide! Másfél év is el fog telni, de meg lesz az eredménye!

Mindent akarunk, és minél előbb. Ehhez vagyunk szoktatva. Ha tetszik, ha nem.

És itt jön az újabb kérdés, ami első gondolatra furcsán hangzik, azonban a cikk végére logikus lesz ígérem.

A kérdés pedig így hangzik:

Milyen hatással van ez a Te stílusodra, és az ezzel kapcsolatos gondolkodásodra?

Néhány éve egyre többször lehet a kapszulagardrób kifejezést hallani. Mit jelent ez a szó pontosan? A lényege nem az, hogy kevés ruhából több szettet tudj összeválogatni (bár sokan ezzel azonosítják). A lényeg az, hogy mindegy mennyi ruhád, táskád, cipőd, sálad van, azok könnyen kombinálhatóak legyenek. Ma már egy csinos ruhát nem csak magassarkúval, hanem sportcipővel is fel lehet venni. Azonban tudni kell bizonyos szabályokat, amik alapján gyorsan és könnyen tudsz egy-két ruhadarab cseréjével hangulatot váltani a szettedben. Esetleg ledobsz magadról egy csinos kabátot, és farmer dzsekire cseréled. Minden elfogadott, minden passzol mindennel. A lényeg a gyorsaság, a könnyedség. És ez persze marha jó dolog, hiszen nagyban megkönnyíti az életünket.

Mi ebben a buktató? Pusztán egy dolog. Te magad. Ha nem ismered a saját lehetőségeidet. Ha nem ismered, hogy mi és hogyan áll neked a legelőnyösebben.

Ha már megadatott nekünk ez a luxus, akkor éljünk is vele! Rengeteg idő és energia szabadulhat fel, ha hajlandó vagy odafigyelni az ilyen apró kis trükkökre. 

Ebben a pillanatban azt érzed, hogy nem mersz variálni, vagy új dolgokat kipróbálni, pedig tudod, hogy ezzel tényleg időt spórolnál meg?

Amit a Műhely Magazin tanít neked a kapszulagardrób darabjairól, nem pusztán az önismeret. Időt is meg tudsz spórolni magadnak, ami ma a legnagyobb hiánycikk.

 

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezeket is:

-HOGYAN ALAKÍTSD KI EGYEDI STÍLUSOD?

-VÁSÁRLÁSKOR RUHÁT KERESEL, VAGY VALAMI EGÉSZEN MÁST?

-HOGYAN VÁLASSZ TÖKÉLETES MELLTARTÓT?