2 × öt =

tizennyolc − hat =

Körülbelül egy éve történt: egy olyan közösséget kerestem, ahol némi segítségre lelek az anyaság, és a csillapíthatatlan munkaigényem összefésülésében. Hamar rá is találtam a Nagy-Dellemann Erika Mompreneurs, vállalkozó anyák csoportjára. Az első pillanattól beszippantott a hangulat, a segítőkészség, ami teljesen ellentmondott annak, amit addig tapasztaltam másik édesanyák egymást segítő csoportjában, ahol leginkább bírálták és elítélték egymást a sorstársak. Azt hiszem, létezik a nő, és létezik a vállalkozó anya.

Ebben az időszakban borzasztóan nyugtalan voltam, nehéznek éreztem az anyasággal járó terheket, hiányzott a munkám, de mégsem ugyanolyan formában, ahogy addig csináltam. Lelkesedés, vágyódás, aztán hirtelen undor lett úrrá rajtam, és ezek volt, hogy naponta változtak bennem. Kimerítő és kiábrándító volt. Nyilván ennek egyéb lelki okai is voltak, de arra majd később visszatérünk.

Aztán szinte egyik napról a másikra megvilágosodtam és kirajzolódott bennem egy jövőkép. Többen körülöttem tanúsíthatják, hogy új ember lettem, mintha megszállt volna valamilyen ihlet, szárnyai alá vett a lelki őrangyalom, nem tudom, de boldog voltam. Lett egy új tervem, egy új dédelgetett álmom, a megvalósulás eszközei pedig csak úgy gördültek elém, lehetőségek, lehetőségek hátán: tőkepályázat indult, új műhelybe költöztünk, elindult a Mompreneurs Mentor Program 2.0, ahova sikeresen bejutottam, és kaptam magam mellé egy igazi mentort! És ezzel elindult a lavina, aminek a közepén csücsülök most.

Vállalkozó anyaság

Andráska Zsófia, női sikertréner CSAK velem foglalkozott abban a kicsivel több, mint hat órában, és ez annyira megnyugtató volt, mint amennyire felkavaró is. Azt hittem az ötletem kész van, és én már mindent tudok, mígnem jöttek a kérdések: biztosan ezt akarja a célközönséged, a szolgáltatás megoldás a problémájára? Nincs összefüggés, gondold át, biztosan ezt akarod? A sírás kerülgetett. Nehezen engedtem el gondolatmeneteket, sok kérdőjellel a fejem fölött köszöntem el Zsófitól az órák után. De pontosan ez volt az, ami segített letisztítani a gondolatmenetemet és kialakítani a stratégiai gondolkodást.

Andráska Zsófia, life és business coach vállalkozó, háromgyerekes anyuka. Saját bőrén tapasztalta meg, maga is megélte az anyasággal járó kompromisszumkötelességeket, tizenöt éves tapasztalattal a háta mögött, épp ezért olyan hiteles abban, amiben segít a nőkön.

Megkérdeztem tőle, hogy általában milyen problémákkal néznek szembe, és milyen módszerekkel tudsz segíteni azokon a nőkön, anyákon, akik most indulnak, vagy újraindulnak ötletükkel a vállalkozói világban, akik a saját ritmusukhoz tervezik alakítani a munkatempójukat? 

Válaszát két nagy kérdéskörre osztotta.

Első sorban a kezdeti félelmekkel kell megküzdeniük, azzal hogy “meg tudom e csinálni? Képes leszek e rá? … Egyáltalán, hogy kell ezt csinálni? Hogyan fogom összeegyeztetni a gyerekkel és az otthoni teendőkkel? Mit fog szólni a férjem? Tudják azt, hogy értenek ahhoz, amiben vállalkoznának, és ábrándoznak arról, hogy milyen jó lesz saját cégben dolgozni, de következő pillanatban meg teljesen elbizonytalanodnak. Tény, hogy nem elég csak a szakmai tudás, rendelkezniük kell vállalkozói vénával is.

De hogyan tovább?

Ezeken a félelmeken – Zsófi szerint – úgy tehetjük túl magunkat, ha készítünk egy listát, leírjuk minden negatív gondolatunkat, félelmünket és elkezdjük sorban dolgozni a válaszokon, a megoldáson.

Léteznek külső és belső tényezőkre irányuló kérdések. A külső tényezők kérdéseinek megválaszolására rengeteg segédanyag van az interneten: üzleti terv minta, projekttervezéssel kapcsolatos tippek, konkurencia és vevők felméréséhez szükséges adatok, készíthetünk kockázatelemzést és költségvetést. Tapasztalatból írom, ezek nagyon hasznos dolgok. Ezek megírása során a félelmeid mindegyikére meg fogod kapni a választ.

A belső tényezőkre irányuló bizonytalanságaink esetén, általában az önbizalomhiány, az önmagunkban vetett hit hiánya okoz a legnagyobb problémát. Zsófi szerint az a legjobb, ha a külső tényezőkre fókuszálunk első körben, mert a tervezés által megtapasztalható, hogy képesek vagyunk a kezünkbe venni az irányítást. Ez megnyugvást ad, hiszen megtervezve, kiszámolva látjuk megvalósítandó álmunkat.

Ha félsz attól, hogy hogyan fogod tudni a munkát összeegyeztetni a magánéleteddel, akkor dolgozz ki előre egy napirendet. Ha félsz attól, hogy lesz-e kitartásod, akkor találd ki, hogy mivel emlékezteted magad a célodra. Ha elfáradtál vagy elkedvetlenedtél útközben. Ha aggódsz, hogy megunod csinálni, akkor előre gondold ki, milyen módon szeretnéd biztosítani a változatosságot, a fejlődést a vállalkozásodban.

Vállalkozóként ugyan meg kell tanulnunk elbírni a bizonytalanságot, de ne felejtsük, legjobban attól félünk, amit nem ismerünk!

Zsófi megerősíti bennem azt, hogy ez a kínzó bizonytalanság, amit gyakran érzek normális. Nincs más dolgom, mint megkeresni félelmeimre a választ, kutatni, előre tervezni. Azt is elárulta, hogy esetemben az elbizonytalanításra hajtott, hogy letisztítsam magamban a gondolatokat. Olyan kérdéseket tett fel, melyek előre vittek.

Innen is KÖSZÖNÖM, Zsófi!