kettő × 5 =

7 − 1 =

6L6C4264tr.jpgEgy olyan napon csörrent a hírt közlő telefon, amikor már a sok aggodalmon túl (hogy vajon lesz-e elegendő energiám az alkotásra, vajon a divatpiac, hogy fogadja majd, ha esetleg megtörténne, hogy a Beango kollekció kimarad egy szezonból, vajon jó anya leszek-e stb.) beletörődtem, hogy ez egy olyan időszak, amely megkövetel magának, elfogadtam, hogy az émelygés, szédülés lesznek társaim az elkövetkező hónapokban. A hírt Csáti Melinda közölte: „jelöltek a Glamour idei Women of the year, divattervező kategóriájában”.

Hirtelen fel sem fogtam a szavait, csak úgy zúdult az „öt tervezőt jelöltek a magazin olvasói”, „lesz egy forgatás”,wow, „gála keretén belül hirdetjük ki a nyertest”, aki az „év divattervezője lehet”… olyan hirtelen tört fel belőlem az adrenalin, az öröm és az izgatottság, hogy azt is elfelejtettem, hogy éppen hányingerem van. Azonnal elkezdtem gondolkodni, mit veszek majd fel a gálára, kik lesznek még ott, mit fogok mondani. Gyakran pörgök azóta is azon, hogyan tehetnék még többet azért, hogy akik Beango-t viselnek, boldogabbak, elégedettebbek legyenek, hogy mivel tudnék megoldást nyújtani a „tele a szekrényem, még sincs mit felvennem” problémára, vagy mit tehetnék az ellen, hogy a magyar vásárlóknak ne kelljen amiatt szégyenkezniük, hogy ugyanaz a ruhadarab köszön vissza az utcán. Minap visszatekintettem eddigi alkotói tevékenységemre és arra döbbentem rá, mennyire hálás vagyok, amiért olyat alkothatok, ami kényelmet és boldogságot nyújt, ami egyedi és teljes mértékben magyar, az ötlettől a kész termék megvalósításáig.
Ezt az elvet megerősítve, a Glamour forgatására is egy saját ruhadarabban jelentem meg. Ezen a felsőn egy korai expresszív festményem printje látható. A kép egy absztrakt monokróm tájkép, melyen erőteljesen látszanak az ecsetvonások, néhol a kéz nyoma is, éles és homályos harmonikus játékával jelzi a természet jelenlétét. Ez a visszatekintés a múltba egy ősi elementáris erőt képez, létrehozva egy nagyon nőies és erős, nomád jellegű karaktert, amit magam is képviselek és, amit a Women of the year is hirdetett: „We can do it”.

És ha már az erős nőkről van szó, a karakteres egyéniségekről és (nem csak) a bajai tehetségekről, úgy gondolom muszáj olyannyira erősnek lennünk, hogy ne hagyjuk elveszni, amitől igazán önmagunk és valóban egyediek lehetünk: szenvedélyünk megélését!

DSC_0066_3DSC_0094

Mi történt azóta? 

Új élet

Karrier vs. anyaság – Az egyetemes bizonytalanság (őszintén)

Gondolatok a mindennapokról