2 × kettő =

10 − 1 =

Egyik nap a szokásos bevásárlásomat végeztem a családdal, és a parkolóból kihajtva megdöbbenve vettem észre egy tárolót, amit nyitva felejthettek: ömlött ki belőle a, csak egyszerűen esztétikai hibás, de még fogyasztható gyümölcs és zöldség, amit ha őszinték vagyunk magunkkal, már mi sem vásárolnánk meg a boltokban.  Eszembe jutott közben a család az esti híradóból, ahol gyümölcsöt, csak hírből ismer a gyerek, és eszembe jutott a facebookon felugró kisfiú levele az angyalnak, amiben azt kéri, hadd kóstolja meg a banánt. Sokan fel sem fogjuk milyen a mély szegénység, miközben péntekhez közeledve kénytelenek vagyunk kidobni a szarvaspörköltet, mert nem bírtuk megenni.

Az ENSZ 2011-es becslése szerint az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer egyharmada – nagyjából 1,3 milliárd tonna – vész el évente. Eközben, szintén az ENSZ becslése szerint, összesen mintegy 800 millió ember krónikusan alultáplált, vagyis a világ lakosságának 11-12 százaléka nem jut elegendő tápanyaghoz. Szomorú, nem?

Holland diákok érdekes módszert dolgoztak ki az ételpazarlás problémájára, miszerint összegyűjtöttek egy nagyobb mennyiségű túlérett vagy esztétikailag kifogásolt gyümölcsöt és elkezdtek kísérletezni. Az Fruitleather Rotterdam eljárása eredményeként egy cukorszerű anyagot kaptak, mely leginkább a bőrre hasonlít. Elkezdtek belőle cipőt, táskát, üléshuzatot gyártani belőle és működőképesnek bizonyult. Olyannyira, hogy megkereste őket egy cipőmanufaktúra, és egy vállalat is, aki a BMW és Porsche számára gyárt üléshuzatot.

Üzenetük nem más mint, hogy az étel nem szemét, csak meg kell találni a megfelelő felhasználási módját.

Projektjük folyamatos fejlesztés alatt áll. Híreikről a weboldalukon értesülhetsz.

Figyelemfelkeltő, nemde? Te mit teszel az ételpazarlás egyetemes problémája ellen?