9 + kettő =

1 × 1 =

Nemcsak az esküvőnk volt ugyanazon napon és időpontban, de mindkettőnknek van egy gyönyörű kislánya és egy komoly munkamániája. Egy olyan újdonsült anyát kérdeztem most, aki közvetlenül szülés után sem hagyta abba a munkát. Bemutatom Adrit, a multikulti business anyut.

39409119_445192375991022_5301110350555381760_n.jpg

Nos, én egy percre se hagytam abba a munkát. A laptopom a férjem elkobozta, de telefonról még a szülés előtt pár órával is dolgoztam, persze csak takaréklángon. A terhesség utolsó hónapjában minimálisra csökkent a teendőim száma, amit nehezen éltem meg. Cserébe amint hazaértünk a kórházból a nyakamba zúdult egy lapzárta, egy project határideje és a férjem vállalkozásának számos teendője. A legjobb barátnőm pár héttel előttem adott életet a kislányának és mind a ketten azt vallottuk a szülés előtt és most utána is, hogy a gyermek jön az életünkbe és nem mi az övébe. A gyerek egy üres lap, amit mi írunk az elején, így ha ahhoz szokik hozzá, hogy rugalmas, pörgős és dolgos család vagyunk, akkor ez lesz neki a normális. Ez az etalon mamik számára nyilván borzalmasan hangzik, de szerintem mi ettől nem vagyunk rossz anyák egész addig, míg egészséges a prioritási sorrendünk. Számomra Naila nem csak A Tökéletes Gyerek, hanem a valaha volt legjobb üzlettársam is. Lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy kicsi még, hogy megértse, hogy az édesanyja dolgozik és neki le kell néha kötni magát arra az időre, de én váltig állítom, hogy ez a kislány tudja, hogy mikor kell támogatnia engem pár szabad perccel. Ez pedig biztos vagyok benne, hogy azért van így, mert az én magatartásom kialakította benne a bizalmat és tudja, hogy a másodperc töredéke alatt rendelkezésére állok és hanyagolok bármilyen fontos teendőt, ha szüksége van rám.

Megkérdeztem milyen érzelmi hullámokon ment keresztül, ameddig megtalálta az egyensúlyt a munkája és a gyereknevelés között.

Beteges munkamániában szenvedtünk a férjemmel Naila érkezése előtt. Éppen emiatt a környezetem úgy alakította, hogy egy percre se essek ki teljesen a körforgásból, mert tudták, hogy akkor bele fogok őrülni az új élethelyzetbe. Lelassítottuk a mókuskereket, de benne maradtam. Az egyetlen, ami megviselt, hogy nekem nagyon konkrét elképzelésem van arról, amit csinálok és láttam a projectjeim a kollégáim kezében, akik nem ugyanúgy csinálták a dolgokat, mint ahogy én. Más téren nem viselt meg a dolog, aminek egyszerű oka van: Szerintem a gond sok nőnél, hogy ők valóban görcsösen keresik a balanszot. El kell engedni mindent és megtanulni fütyülni a világra és sodródni az árral. Sokan a lelki kimerültségtől szenvednek fizikálisan is, mert annyira meg akarnak felelni követhetetlen társadalmi normáknak, a környezetük elvárásainak és fel akarnak érni a tökéletes anyák szintjével. Én mindig is real voltam és az is maradtam, egy olyan nő, aki hót egyszerűen van bekötve és azt csinálja, amit éppen a körülmények megkövetelnek tőle. Nem kell ezt bonyolítani, ha a gyereknek szüksége van rád, állj a rendelkezésére. Ha fut a lakás, de inkább aludnál, akkor feküdj le, majd egyszer csak a végére érsz a teendőidnek, amikor a gyerek 20 évesen egyetemre megy külföldre. 🙂 Ha nincs erőd hajat mosni, húzz ‘bad hair day’ sapkát, akinek nem tetszik, az mossa meg a hajad egy kellemes masszázzsal egybekötve. Ha pedig éppen túl sok benned az energia és a gyerkőcnél is be tudod játszani a chill kártyát, akkor hozd be a lemaradást ott, ahol éppen szükség van rá az életedben. Egy szó mint száz a gyerek nem zárja ki a munkát és fordítva, a balansz titka pedig az alkalmazkodási képességben rejlik.

Hogy érzed? Nélkülözniük kell téged a családodnak, vagy könnyedén fel tudjátok osztani a szerepeket?

A Férjem mindent megteremt számunkra, így rám ténylegesen “csak” a business mommy 24/7 szerep hárul. A Családomnak soha nem kellett, nem kell és nem fog kelleni nélkülöznie engem. Felőlem a hegyek a tengerbe fordulhatnak, megállhat a Föld, kialudhat a Nap fénye és lehullhat az összes csillag, a Családom akkor is mindig az első lesz és ebbe most nem csak a mi kis három fős közösségünket kell beleérteni, hanem a magyar és az afrikai Családunkat is. A Szüleim és a Húgaim rengeteget segítenek nekem, ami egyébként a munkában való sikeres helytállásom egyik titka. Azt hiszem, mindig is egy remek Család vett körül és nem véletlen írom végig nagy kezdőbetűvel ezt a szót, mert ez adja vissza a leginkább, amit érzek és azt, hogy nálunk bizony kiteljesedik a nagybetűs Család fogalma. Ez pedig csak a helyes értékrend és prioritás fenntartása mellett valósulhat meg, amihez nálunk mindenki tartja magát.

Milyen volt a gyerek előtt és milyen most a munkád?

Nekem mindig izgalmas és kihívásokkal teli volt a munkám. Talán a különbség, hogy a sikeréhségem most sokkal többször kerül kielégítésre, mert Naila mellett nyilván nagyobb challange egy adott dolog teljesítése kifogástalan és minőségi színvonalon. Pontosan ezért sokkal intenzívebben élek meg egy-egy sikert, amit neki köszönhetek.

Iyiegbu-Szabó Adri vagyok, egy 27 éves, budapesti, multikulti business mommy. A kislányom, Naila áprilisban született. A Férjem, Davies applikációkat fejleszt és egy amerikai multinacionális olajvállalatnál dolgozik amellett, hogy két külföldi vállalkozása van. A cégek vezetését jelenleg én végzem, az egyik az IT világában mozog, a másiknál pedig a fő tevékenységünk import-export. Emellett a Motor&Verda Magazin motocross rovatát szerkesztem és közösségi média tartalom managerként tevékenykedek. Jövőre a tervek szerint megvalósul egy újabb álmom és szépségszalont nyitok Afrikában, ahol európai színvonalon nyújtunk majd a vendégeknek prémium szolgáltatásokat. Jelenleg a várandósságról írok egy könnyed és vicces hangvételű könyvet, melynek a “Nem vagyok terhes, én várandós vagyok!” címet adtam, mert ez tükrözi leginkább a könyv üzenetét, a felfogásmódomat és gondolataimat a témában. Hogy mikor fogom befejezni és kiadni? – Akkor, amikor belefér az életembe görcsölés nélkül. 🙂