egy + tizenkilenc =

öt × 2 =

Bevallom soha nem foglalkoztatott a fenntarthatóság gondolata, de mióta anya lettem (vagy kitudja, lehet ez korral is jár) elkezdett fontos lenni a jövőképünk. Persze az is nagy szerepet játszik, hogy egyre több videó terjed a zacskókba fulladt teknősbékáról, a műanyagot nyelt halakról és madarakról, a vizeknek a szennyezettségéről és kezd fájni, hogy minderről mi tehetünk: emberek, miközben mi önzőn kihasználjuk és élvezzük a Föld adta szépségeket. Mi lenne, ha csak kis lépésenként elkezdenénk figyelni arra, hogy hogyan élünk, mennyit és mit pazarlunk. Érdemes e elgondolkodnunk azon, hogy mennyi szemetet termelünk naponta, és az hova kerül? Lassan a saját szemetünkbe fulladunk meg. Nem fogok most képeket csatolni a szemétbe fulladozó világról, sőt a teknősbékás videót sem osztom meg, biztos vagyok benne, hogy legalább egyszer belefutottunk már valahol a világhálón ilyen tartalomba, helyette inkább azt mutatom meg, hogy kezdtem el én fenntarthatóbb lenni a háztartásban és a munkámban.
  1. Divattervező vagyok és vállalkozó. Ebből kifolyólag a rajzokat és egyéb papír alapú dokumentumot sokáig irattartókban archiváltam. Ezeket elkezdtem digitalizálni, ezáltal nemcsak hogy a környezetet kímélem, de még helyem is felszabadult.
  2. A számlatömb helyett ahol tehetem e-számlát használok.
  3. A kész termékeket ruhazsákba vagy textilszatyorba adjuk át a vevőnek.
  4. A szabásmintákat úgy vágom ki, hogy minél kevesebb textilhulladék keletkezzen. Ha mégis marad egy-egy nagyobb darab azt újrahasznosítom.
  5. Például elkezdtem textilzsákocskákat varrni magunknak és a családtagoknak a maradék textilből, hogy zacskó helyett vásárlásnál ezt használjuk. Szerencsére már a nagy bevásárló központok is kezdenek átállni, élen a Sparral. Erről itt olvashatsz bővebben.
Nem kell drasztikus változtatásokat tegyünk egyből, ha ez nem megy, de fontos, hogy ha apránként is, de beépítsük a fenntartható eszközöket az életvitelünkbe, szinte észrevétlenül, természetes rutinná alakítva, hogy a gyerekeink már ebbe szokjanak bele.

Te gondolkodtál már a témán? Lehet, hogy lépéseket is tettél már?

Tarts velem! Kezdjük el együtt. Nincs még textilzsákod? Írj amuhely.kreativstudio@gmail.com címre, megvarrom neked!